woensdag 30 maart 2011
Het moet anders met de coffeeshops. Ze moeten kleiner worden en zich alleen richten op de lokale gebruiker. Daarmee gaat de overlast naar beneden en worden criminaliteitsrisico’s beter beheersbaar. Dit staat in de Hoofdlijnenbrief Drugsbeleid van de ministers Klink (Volksgezondheid, CDA), Hirsch Ballin (Justitie, CDA), Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) en Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie). Het kabinet lijkt hiermee het advies op te volgen van de commissie Van de Donk, die vlak voor de zomer een rapport uitbracht over het drugsbeleid. Op de belangrijkste kritiek en aanbevelingen van de commissie gaat het kabinet echter niet in.
Er is sprake van beleidsverwaarlozing, staat in het rapport van Van de Donk en de zijnen. Daarmee bedoelt de commissie dat de overheid niets doet aan het fundamentele probleem dat het gedogen van coffeeshops met zich meebrengt: de ongeregelde achterdeur. Nederland gedoogt het verkopen van cannabis in coffeeshops, maar regelt niets op het gebied van de productie en aanvoer van die cannabis. Personen die zich bezighouden met het kweken van cannabis en de aanvoer van cannabis naar de coffeeshop kunnen hun activiteiten dus niet openlijk uitvoeren, omdat deze strafbaar zijn. Daarom is dit ook een erg interessant terrein voor criminele organisaties geworden, waardoor de achterdeur van de coffeeshop een schimmig gebied blijft. Het rapport van de commissie geeft een aantal modellen voor het doorontwikkelen van het coffeeshopsysteem.
Een nieuw systeem dat de commissie voorstelt, de zogenoemde besloten coffeeshop met een achterdeurregeling, maakt coffeeshops aan de voordeur nog minder toegankelijk voor minderjarigen en haalt de aanvoer van cannabis naar de coffeeshop uit de criminaliteit. Coffeeshops zijn dan uitsluitend toegankelijk met een wietpas, die ingetrokken wordt bij ongewenst gedrag (zoals doorverkoop aan minderjarigen). Ook komen er kwaliteitseisen voor de cannabisproducten die worden verhandeld. De bedoeling van zo’n nieuw coffeeshopsysteem is om ongewenste neveneffecten van het gedoogbeleid tegen te gaan en succesvolle kanten te versterken. Dat vraagt om een radicale beleidsverandering.
Tot zover de commissie. Helaas neemt het kabinet alleen wat losse opmerkingen uit het rapport ter harte. Er wordt niet gereageerd op de voorstellen van de commissie voor experimenten met het reguleren van de productie en de aanvoer. Er verandert dus weer niets aan het feitelijke probleem, de illegaliteit van de achterdeur. Dat is niet alleen spijtig, het zal de effecten van andere maatregelen ondermijnen. De symbolische maatregelen aan de voordeur die het kabinet voorstelt, suggereren een gedurfd ingrijpen, maar zullen het bestaande probleem waarschijnlijk slechts verergeren. Wanneer op deze manier wordt doorgemodderd en de overheid alleen maatregelen blijft nemen aan de voordeur, zullen coffeeshops op den duur toch langzaam uitsterven.
Neem het geneuzel over grammen. In 1996 is de maximale hoeveelheid per klant vanwege kritiek uit het buitenland van 30 naar 5 gram verlaagd. Het idee was dat dit drempelverhogend zou werken voor coffeeshoptoeristen. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het coffeeshoptoerisme hierdoor niet afnam. Integendeel, coffeeshoptoeristen komen alleen maar vaker, omdat ze alleen kleine hoeveelheden mogen meenemen. En een deel van de klanten is mogelijkerwijs overgestapt naar de illegale markt, waar ze iedere gewenste hoeveelheid en ieder gewenst product krijgen. Het is dus volstrekt onlogisch om de maximale hoeveelheid cannabis per klant van 5 naar 3 gram te verlagen. Dit leidt tot meer overlast en stimuleert de illegale markt.
Merkwaardig is ook dat het kabinet zich maar blijft blindstaren op het aantal coffeeshoptoeristen. In Venlo zijn de overlastproblemen met succes opgelost door twee coffeeshops naar de grens te verplaatsen. Dat die toeristen naar Nederland komen zou juist als een goed teken moeten worden gezien. In Nederland kun je op een relatief veilige manier cannabis gebruiken. Nederland lost een deel van het probleem van het buitenland op. Het wordt hoog tijd dat ook Duitsland en België op een gecontroleerde wijze iets doen met de cannabisbehoefte van hun inwoners.
Het aantal coffeeshops is de afgelopen tien jaar gehalveerd, terwijl het aantal cannabisconsumenten (net als in de ons omringende landen) licht toenam. Slechts 20% van de Nederlandse gemeenten heeft coffeeshops. Dát is de reden waarom coffeeshops grootschaliger zijn geworden. Er zijn te weinig coffeeshops om aan de vraag van de Nederlandse cannabisconsument te voldoen. De helft van de Nederlandse consumenten koopt zijn cannabis daarom nog steeds buiten de coffeeshop.
De kabinetswens van kleinere lokaal gerichte coffeeshops betekent dat er meer coffeeshops moeten komen. En dat betekent weer dat de overheid de coffeeshop niet langer als een noodzakelijk kwaad moet zien, maar de successen van het gedoogbeleid zal moeten uitdragen, zodat mensen niet meer bang hoeven te zijn voor de komst van een coffeeshop in hun buurt.
Helaas is het niet waarschijnlijk dat een kabinet met twee christelijke partijen stelling durft te nemen voor de coffeeshop.
Nicole Maalsté is als socioloog verbonden aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur en schreef het boek Polderwiet.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten